úterý 16. června 2015

moravskoslezští medvědi razí do těšína (i cieszyna)


V sobotu 27. června se vypravíme do moravskoslezského dvojměstí, Českého Těšína a Cieszyna.

Dvojměstím Český Těšín a polský Cieszyn protéká řeka Olše (Olza), která tvoří státní hranici a rozděluje město na českou a polskou část. Toto dvojměstí vzniklo při ustavení samostatného československého státu na základě dohadovacího řízení o rozdělení slezského území. Rozdělení Těšína ovlivnilo rozvoj obou částí města, které je stále patrné. V současné době už zase stačí jen přejít most a návštěvník se ocitá v polském Těšíně.

Polský Těšín (Cieszyn) je kompaktní město s historickým jádrem a s mnoha stavebními a kulturními památkami. Podobu Českého Těšína významně určuje železnice a velké nádraží, které se nacházejí v jeho centru. Český Těšín rostl plánovaně a působí trochu chladným a neosobním dojmem. Polský Těšín má jiný ráz – jeho křivolaké uličky jsou malebné a svádí návštěvníka k prohlídkám.

Co bychom měli navštívit? Obě městská centra, náměstí, podíváme se i k divadlům, v Cieszynie na zámecký vrch s Piastovskou věží, možnost bude nahlédnout i na tržnici apod.

Sraz a odjezd z Ostravy:

V tomhle případě platí "Všechny cesty vedou do Těšína (i Cieszyna)" a do tohoto města se dá dostat z nejrůznějších míst Ostravy prakticky vždycky pohodlně.

Oficiální sraz tentokrát dáme na "malebném" nádraží v Ostravě-Vítkovicích v 10.15. Pojedeme vlakem, který z Vítkovic vyjíždí v 10.29 a je přímým vlakem Opava-Těšín, je tedy možnost se připojit kdekoliv po cestě dle pohodlnosti, a to v obou směrech (pojedete-li směrem z Opavy, můžete nám zamávat). Další vlak jede z hlavního nádraží, pak jsou tu i autobusy, pročež si pak dáme druhý sraz v Českém Těšině v 11.20 v hlavní budově pod tabulemi odjezdů. Vrátit bychom se měli zhruba do sedmé osmé večer, neb část naší úderky vyráží na devadesátkovou dekadentní párty do DOV. :-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

bylo to fayne.. Jj

Okomentovat